טובה היא בתם של בת שבע ומשה גד מהראט שבאפגניסטן, נכדה ללאה ולניסן גד מצד אמה וליצחק גד ורחל מצד אביה, שני סביה היו אחים. הוריה היו בני דודים, כנהוג במשפחות רבות באפגניסטן כדי לשמור על הקהילה מהתבוללות. הסבא רבא והסבתא רבתא, הוריה של הסבתא לאה, הם בנימין ובת שבע קורט.
טובה גד, אישה מעורבת בקהילה, בת למשפחת הנדיבים גד, משפחת סוחרים בעלת אמצעים מרובים שהיו ממנהיגי הקהילה בהראט. ראשי המשפחה בהראט היו בוועד "חברה" שדאג לכל צרכי העדה. מנהיגותם נמשכה עם עלייתם ארצה והיא נמשכת עד היום . טובה תרמה פריטים רבים למוזיאון ישראל לתערוכת "בואי כלה" והשתתפה בהכנת הסרט התיעודי "חתונה אפגנית" שהפיקה ד"ר יעל שי במסגרת אוניברסיטת בר-אילן.
נשים מבשלות בבית התבשיל בבית הכנסת מסילת ישרים
התמונה הבאה היא משנת 1933 וצולמה בשכונת הבוכרים בירושלים. בתמונה נראים מימין לשמאל זבולון קורט, האינפורמנט של העדה, בן ציון קורט, מרדכי גד שבא לטיפול עיניים אצל ד"ר טיכו בירושלים , איש בלתי ידוע (אולי מאיר זורלי) ילד בלתי ידוע, והזקן היושב הוא יוסף קבולי אביה של מריום קבולי . זו שנת עלייתם של זבולון קורט ומרדכי גד לירושלים.
בר מצווה משותפת
טובה שלחה אלינו סיפור קצר על שתי נשים אפגניות זקנות שנפגשו באירוע משפחתי וזה השיח שהתנהל ביניהן:
רבק'ה: צֵ'טורִין, חוּבּין, טַן דֵרֵסטִין?
זֵפְלָה: אַיי בֵּפַאם , מִיכום בֵּמִירָם ונַא מִימִירַם
רבק'ה: מִידונִי צֵ'רו? צֵ'רו גֶה מלאך המוות שֵמורו נָא מִיכָאת
זפלה: אַיי נַמונֵה גֶה בֵּכָאת
לפני כשנתיים הלך לעולמו בדמי ימיו אחיה יגאל גד ז"ל.
טובה, שהייתה קשורה בנפשה אל אחיה, כתבה מילים לזכרו:
20.6.2013
לאחי היקר יגאל גד
נולדת בחג הפסח שהוא חג הגאולה - לכן הורי קראו לך יגאל. חנה אשתך קנתה לך ליום הולדתך האחרון מתנה מקורית ויפה – כוס לקידוש עם צלחת מכסף טהור ועליו חרוט "לאהובי יגאל" ולא היה גבול לשמחתך הרבה. טובין גדולים ירדו לעולם ומתוכם קיבלת כמעט את כולם. ענו וצנוע, טוב וכנוע, ללא משוא פנים, תמיד רק מעשים טובים. לא משנה מה קורה אצלך בפנים, החיוך שלך תמיד על הפנים. היית חתיך, גבוה ומקסים, עם נשמה טובה ועם לב של זהב, מבורך במעלות טובות, אהוב ונערץ על כולם ובקיצור – בן אדם.
היית בשבילי אח נהדר ומושלם. היית בעל, אבא, סבא ואדם עם נתינה לכולם. כשגרנו ברחוב קלישר, קיבלת פעמיים פרס ראשון מהמורה לחקלאות על הגינות המרהיבות שאתה ואבא הקמתם. אהבת את האדמה ולכן עברת ללמוד בכפר הירוק. לאחר מכן, היות והצטיינת בלימודים, קיבלת מילגה מטעם נשות "נסי", נשים ספרדיות. התקבלת ללימודים בטכניון להנדסה כימית והתמחית בפולימרים. בכל שבוע בימי שישי היית מגיע לחופשת שבת עם הקטנוע שלך, הכנת שיעורים עם עששית מנפט, ובימי ראשון חזרת עם הקטנוע לחיפה. היית גאוות משפחת גד, העריצו אותך.
כשגמרת את הלימודים, לא השגת עבודה, כי היה מיתון. לכן טסת לארצות הברית. באחת מחופשותיך בארץ הכרת את חנה וזאת הייתה אהבה ממבט ראשון ותוך שלושה חודשים נישאתם והיו לכם נישואים מאושרים. הבאתם לעולם שלושה ילדים לתפארת.
תחסר לנו יגאל ג'ון, אני לא אשמע יותר את המלה "חואר ג'ון", באפגאנית, אחותי היקרה. חנה לא תשמע את המלה "חנצ'ה", אלונה לא תקרא לך "אבוש", מיה נקרעת מבכי כי לא תלך עם הילדים למשחקי הכדור-רגל, ליואב יחסרו השיחות וחוש ההומור. גם ילדי אהבו מאד את הדוד יגאל, הדוד הנערץ.
בימים האחרונים, לפני לכתך, סבלת מאד מכאבים וחום, נלחמת במלאך המוות בגבורה כמו אריה.
יגאל שלנו נגאלת מייסורים קשים עד מאד ועתה הגעת למרומים, לשלוות עולמים ויקבלוך מלאכי השרת ומלאכי עליון ותנוח על משכבך במנוחת עולמים ונשמתך הטהורה תשכון בשמים לבטח.
אוהבת ומתאבלת מרה אחותך טובה.
תודה מיוחדת לחנה גיסתי שטיפלה בך במסירות ובנאמנות רבה והילדים הנהדרים שלא משו ממיטתך עם כל הכאב, הצער והבכי. לכל המשפחה והחברים, חבריך לעבודה. תודה לריקי ושרקי שנסעו עד מנהטן כדי לתמוך, תודה לעדי השכנה, תודה לבני דודי, ליפה איזנברג, לילדי היקרים. תודה לחברותי היקרות, לאווה שהגיעה אלי מיד עם בוא הבשורה המרה, לחברותי המסורות, חברות עוד מבית הספר העממי, חברות מהצבא ומהעבודה ולכל הקהל הנכבד שהגיע לכבד את זכרו של יגאל.
****
תגובת של אריה אליסף לכתבה: