חודש אלול וראש השנה
אלול תשפ"ג
דבר הרב ר. בצלאל אל בני הקהילה לעניין התרחקות מן המחלוקת:
בס"ד
מתוך צוואת הרמב"ם לבנו אברהם ז"ל
אל תשקצו את נפשותיכם במחלוקת, המכלה הגוף והנפש והממון.
ראיתי לבנים שהשחירו ופחות נפחתו ומשפחות נספחו ושרים הוסרו מגדולתם ועיירות גדולות נתערערו, וקיבוצים נפרדו וחסידים נפסדו, ואנשי אמונה אבדו, ונכבדים נקלו ונתבזו בסיבת המחלוקת.
נביאים נבאו וחכמים חכמו, ופילוסופים חיפשו והוסיפו לספר רעת המחלוקת ולא הגיעו לתכליתם.
לכן שנאו אותו ונוסו מפניו והתרחקו מכל אוהביו וגואליו, וגם אל כל שאר בשרכם האוהב מדנים התנכרו מהם, ורחקו קרבתכם פן תספו בכל חטאתם.
****
״אדון הסליחות״, בנוסח ישראלי עכשווי, מתוך אתר "הזמנה לפיוט" בביצוע חיים פרחי
לחץ כאן
"אדיר ונאור" בנוסח ספרדי ירושלמי, מתוך אתר "הזמנה לפיוט" בביצוע עזרא ברנע
לחץ כאן
סליחות בנוסח ספרדי ירושלמי מאת עוזי כהן לבית משיח
לחץ כאן


- נוהגים כשכותב אדם מכתב לחברו בחודש אלול כותב לו לשנה טובה תכתבו ותחתמו
- בערב ראש השנה עושים התרת נדרים, שאם נדר אדם נדר ולא קיימו או קיבל על עצמו איזה מצווה ולא עמד בה שלא יחשב לו כעבירה.
- חשוב להכין נר שידלוק במשך יום טוב, מכיוון שאסור להדליק אש חדשה ביום טוב אך אפשר להעביר אש מנר דלוק כדי להכין צרכי חג ובישולים.
- השנה, תשע"א, ראש השנה חל בימי חמישי וששי, ובכדי שיהיה מותר לבשל ביום ששי - שהוא יום טוב - לכבוד שבת, יש לעשות בערב החג ביום רביעי עירובי תבשילין, דהיינו לקחת ביצה או שתיים מבושלות, וביחד עם פרוסת לחם או לחמניה לאמור: "בעירוב זה יהיה מותר לנו לבשל מיום טוב לשבת" (לפי הנוסח המודפס בסידורים).
- צריכים להיות בשמחה ולאכול מאכלים משובחים אף כי יום הדין הוא, אך אנו בטוחים בחסדי ה' שנצא זכאים בדין.
- צריך להיזהר שלא יבוא לידי כעס, גם אם יכעיסו אותו כי אין זה סימן טוב לכעוס בראש השנה, ולכן יזהר שלא יקפיד כלל אם לא נעשה רצונו כראוי.
- בקידוש הלילה מברכים גם ברכת שהחיינו בשני הלילות וכן בשני הלילות נוהגים לאכול את הסימנים שתיקנו לנו רבותינו והם: רוביא, סלקא, רימון, ראש, תמרים וכו'. יהודי אפגניסטן נוהגים לאכול גם "ריאה" ואומרים "שיהיו עוונותינו קלה כריאה", ואומרים "יראו עינינו" וכו', "והאר עינינו" וכו', מלשון ריאה.
- נוהגין לא לישון בראש השנה אך אם קשה לו הדבר ישן אחרי חצות היום.
- חובה לשמוע תקיעת שופר ונוהגים לתקוע 101 קולות במשך כל התפילה, אך הנשים פטורות ובכל זאת אם הן נהגו לשמוע כל שנה יכולות להמשיך במנהגן ותבוא עליהן ברכה. עניין השופר הוא לעורר את האדם לחזור בתשובה ולשפר את מעשיו.
- ביום הראשון אחרי תפילת מנחה הולכים אל הנהר או לבור, רצוי שיהיו בו מים ועושים סדר "תשליך". התשליך נקרא על שם הפסוק " ותשליך במצולו ים כל חטאם". ליד הבור מנערים את הבגדים כדי לסמל את בקשתנו שיושלכו עוונותינו למצולו ים ויתכפרו כל עוונותינו. נשים פטורות ולא צריכות לעשות תשליך.















