אבא בונה בית
מאת שמעון נעמת
היה זה אמצע הקיץ באפגניסטן עת קיבל אבא את ברכתו של סבי, שלום כהן חייט, לנישואיו לביתו הצעירה שפרה, היא אמי, לפני למעלה משישים שנה. או אז ניגש אבא לבניית תוספת של שני חדרים אל בית הוריו, כדי להלין שם את משפחתו החדשה (לאחר חתונה שתיערך כדת וכדין, כמובן).
ראשית חוכמה פנה אבא לאתר שטח אדמת חימר איכותית שממנה יוכל לגבול לבני "גֵל"- בוץ - טובים וחזקים לבניית הקירות הפנימיים, או שממנה יוכל להכין טיט לבניית קירות הבית החיצוניים. המשימה לא הייתה קשה במיוחד מפני שבשדה מאחורי הבית מעבר לחומת הבוץ, שגידרה אל חצר הבית, עוד נותרו סימני של שקע רדוד באדמה שם חפרו לפני שנים לא רבות טיט לבניית הבית הנוכחי.
המשימה השנייה הייתה השגת קורות עץ לגג וקש ללבנים לתוספת חיזוק. הוא פנה לזאהר חאן שכנו המוסלמי ממנו נהג לקנות את הצאן המובחרות ביותר לטבח, במקצועו כקצב. הלה נהג לגדל בשדה גדול שהיה בפאתי העיר הראט חיטה ושעורה להאכלת עדריו הגדולים בשלהי הקיץ, כאשר תם כל העשב הירוק מהמרעה, ולא נותר אפילו אניץ עשב דל אחד בכל סביבות העיר. נוסף למסחר בבעלי חיים עסק חאן גם בקניה ומכירה של עצים להסקה, לבנין או לעבודות נגרות. עת ארוכה עמדו השניים בחנות, שעל אחד מקירותיו הייתה תלויה תמונה גדולה בשחור לבן של זאהר שאה - המלך האפגני, על המקח. כמנהג העמים הציע לו המוכר את הקש והעצים במתנה מפני שאין להם מחיר ובכלל לאור יחסי המסחר הקודמים , יהיה זו "איב" -בושה בשבילו לקחת כסף מאבא. אבל אבא ידע שדבריו נאמרו רק מן השפה ולחוץ והוא מתכוון לקבל תמורה ואפילו הגונה בעבור הקש, ובמיוחד עבור העצים העומדים למכירה. אבל כמו במשאו ומתנו של אברהם אבינו עם עפרון החיתי, הישמעלי האפגני הציע הכל חינם אבל משהוכרח לנקוב במחיר הוא אמר לאבא –"מאה טומן מהי ביני ובינך" מחיר מפולפל. אבל אבא לא התרגש, הוא כבר הכיר את הלכות המשא ומתן בחלק זה של העולם ( רק בישראל הוא לא ידע להתמקח כלל וכלל, כאילו עם עזיבתו את ארץ מולדתו, ניטלו ממנו כל מחלפות כשרון ההתמקחות והמשא ומתן. כאן, נטלה אמא את המושכות. ומעתה ואילך היא ניהלה את משק הבית, החיסכון והתקציב המשפחתי. לאבא ניתנו הכבוד והזכות לקנות מלפפונים !). עת ארוכה התמקחו השניים, שתו כמה וכמה כוסות תה סמיך, עד שלבסוף הם התפשרו על ארבעים טומן.
אבל בעציו של חאן לא היה די הן היו קצרות מדי, דקות מדי ולא ישרות מספיק. היה צורך בעצים נוספים לתשתית הבסיס של הגג. לאחר חיפושים ודרישות בשוק, מצא אבא אדם אחר – פרז'ולה נאג'י בעל יער קטן של עצי תות שהיו לו מן המוכן קורות עצי תות ישרים יחסית באורך של כ-ארבע מטר. אורך הקורות הגדיר את הצורה והשטח של הבית שיבנה.
אבא שכר מנאדיר סולטאן שהיה בנאי במקצועו את תבניות העץ לצורך גיבול הקירות, כיוון שאת מלאכת הבניה התכוון לבצע בעצמו. התבניות כללו שני לוחות עץ גדולים במידה של כמטר על חצי מטר, ובהם שלושה חורים להשחלת צינורות הברזל המשמשים אמת מידה לעובי הקיר מצד אחד ומצד שני תומכים בעזרת חבלים הנקשרים מלמעלה לסגירת התבנית שלא תפתח כשיהדקו את הטיט או נכון יותר, את עיסת הבוץ והקש בתוכה.
משהוכנו צורכי היסוד וכלי העבודה, ומים אפשר היה לשאוב מהבאר שנחפרה בחצר הבית הסגורה בחומה גבוהה של כשני מטר, על ידי אבי. אותה באר שסבא דוד טבע בתוכה כמה שנים מוקדם יותר, עת הלך בחשיכה. נגש אבא לעצם הבנייה עצמה.
תחילה סימן שטח של חמש מטר על ארבע מטר, מידותיו החיצוניות של הבית. סימן אותו בחוטי צמר ארוכים שטוותה אימו, היא סבתי אסתר, לצורכי הדלקת נרות שבת. הוא לקח ממנה את צרור החוטים תוך שהיא צווחת עליו שהוא מחלל את הקודש במעשהו זה. אבל לאבא לא היה איכפת ידיו בערו להתחיל כבר במעשה המרכבה של בניית הבית, שהרי אישה – "חושקל'ה"- יפה - מזומנת להיכנס עימו בקרוב בצל קורתו. ובהתרגשות ובעונג הוא נחפז להתחיל בעבודה.
כמה ימים קודם לכן הוא ביקש מאבא נעמת –בן דודו שיעזור לו במלאכה. בשעת בוקר מאוחרת, לאחר שאבא מכר בחיפזון את שאריות בשר השחיטה של כבש אחד בלבד, של אותו בוקר, נגשו השניים לעבודה בהתלהבות רבה. הם כרו כמות גדולה של עפר אדום, הוסיפו מים וכמות הגונה של קש והחלו להניח את השורה הראשונה של הקיר בתוך תעלה רדודה שחפר אבא קודם לפי הקווים שסימן בחוט.
בן דודו אבא נעמת, החל להגיש לו את הבוץ המעובד ומשבערה העבודה תחת ידי אבא, הוא הזעיק לעזרה גם את בעלה של אחותו מרים, ישעיהו גול, אדם קשיש יחסית שהלך בטל רוב הזמן ברחובות העיר. השניים עמדו בקושי בקצב שהכתיב אבא. הוא היה נוטל מהם את הפחים, (ששימשו מוקדם יותר להובלת דלק ונקראו ג'ריקאנים באנגלית - הפח של ג'רי, הם שימשו באפגניסטאן את האנגלים להובלת דלק ולאחר השימוש הראשוני הזה שימשו ככלי קיבול נפוץ ביותר בכל איזור אסיה ואפריקה, אפילו היום) שופך את עיסת הבוץ לתוך התבנית הקשורה היטב ומהדק את התערובת בגזע עץ קצר ועבה. עד לסוף היום סיימו השלושה להניח את הנדבך הראשון. עתה היה צריך להמתין לפחות יום אחד עד שיתייבש הקיר ויתחזק.