נפתלי אברהמוף


המורה והמחנך נפתלי אברהמוף קיבל בהראת כדור בגב
בן-ציון יהושע
 
בספרי 'מאחורי מסך המשי – עמים ויהודים במרחב האיראני – פרס-איראן, אפגניסטן, בוכרה' (עמ' 270-238) , הבאתי את יומנו של המחנך נפתלי אברהמוף
(1968-1905). שבו סיפר את רשמיו מחיי היהודים בעיר הראת בשנים 1930-1928. בשנת 1913 עלתה משפחתו לארץ-ישראל והתיישבה בירושלים. נפתלי התחנך בירושלים והוסמך כמורה בבית המדרש למורים העברי ע"ש דוד ילין בירושלים.

בשנת 1928 נענה נפתלי אברהמוף לאתגר שהציב המלך הרפורמטור אמנולה ח'אן בפני מורים מהמערב, מתוך כוונה לשנות את פני החינוך השמרני באפגניסטן, לרבות החינוך של יהודי אפגניסטן. בשנתיים שפעל בהראת הוא הצליח להקים דור של דוברי עברית מודרנית בעלי זיקה להווי שמתגבש בארץ. הניסיון לעשות רפורמה חינוכית ומחשבתית בתפיסת עולמה של קהילה שמרנית, שהוא בשר מבשרה, היא שהריצה את הצעיר בן ה-23 מירושלים להראת. למרות הזמן הקצר הוא הצליח להחדיר רוח חדשה של קדמה בדור הצעיר. יומנו של נפתלי אברהמוף הוא תעודה אותנטית בעלת חשיבות של עד ראייה ושמיעה, בעל יכולת ניתוח, הנמצא במוקד המאורעות בשנים הרות גורל בתולדות יהודי אפגניסטן.

כעבור שנתיים (1930) התחוללה באפגניסטן מהפיכה. הפונדמנטליסטים עלו לשלטון. אמנולה ח'אן נאלץ לברוח על נפשו ולמצוא מקלט בחו"ל. חייו של אברהמוף היו בסכנה. הוא נאלץ לברוח על נפשו ולעבור את הגבול מאפגניסטן לאיראן.


ליאורה אברהמוף-ברנשטיין, בתו היחידה, כתבה לי ביום 24 במארס 2014 וסיפרה מידע שלא הכרתי עד כה. וכך היא כותבת:  
אבא חזר משם [הראת אפגניסטן] לאחר המהפכה עם כדור בגב. הוא היה שבור לב על כי מישהו [מתוך הקהילה כנראה], שהוא בטח בו, הסגיר\רימה\הלשין עליו. הכדור היה בגבו מספר שנים עד שבישראל\פלסטינה (?) הוציאו לו את זה [הקליע]. הייתה לו על הגב צלקת קצת יותר קטנה מאצבע זרת. אני זוכרת כי הייתי ילדה קטנה וממששת לו את הצלקת הזו.

עם שובו לארץ השתלם נפתלי אברהמוף בשפות אירופיות ובמסחר והיה מחלוצי התעופה בארץ-ישראל. במלחמת העצמאות סייע בהעברת המטוסים הראשונים מצ'כוסלובקיה לארץ.

בתמונה שהעבירה לי בתו, נראה אברהמוף הצעיר לבוש לפי מיטב האופנה. הוא חתם על התמונה L.N. Abrahamof. האות N מסמלת את השם 'נפתלי'. האם ידוע לקוראים שהכירו אותו, או למדו אצלו בהראת בין השנים 1930-1928, מה משמעות האות L בשמו של נפתלי אברהמוף?


נפתלי אברהמוף 1928
נפתלי אברהמוף 10.10.1930
Share by:
***